Mikä vaikuttaa kuntoutuksessa?
Kuntoutuksen vaikuttavuuden taustasta, eli siitä, mikä lopulta vaikuttaa asiakkaan kuntoutumiseen, tarvitaan lisää tietoa. Tiedämme joidenkin käytössä olevien menetelmien ja välineiden hyödyn kuntoutuksessa, mutta erinomaisesta menetelmästäkään ei ole hyötyä ilman kuntoutukselle rakennettua pohjaa ja perustaa.
Kokemus etenkin laajatarpeisten asiakasryhmien kuntoutuksesta tuo yhä enemmän näkökulmaa ja ymmärrystä siihen, miten tärkeää terapiasuhteen ja motivaation rakentaminen on terapian tavoitteiden saavuttamiselle. Suhteen muodostumiselle ja motivaation rakentumiselle on annettava aikaa, ja tämä on huomioitava kuntoutussuunnitelmassa terapiamääriä suositeltaessa. Terapiassa pohjatyö on rakentaa kiireettömässä ilmapiirissä luottamuksellinen suhde, jossa asiakas on motivoitunut työskentelyyn.
Keskiössä on ihmisen kohtaaminen
Terapeutin ammattitaitoa on nähdä ihminen, lähiympäristö ja terapiaprosessi kokonaisuutena – siis kohdata. On arvioitava jatkuvasti, mitä menetelmää on hyvä käyttää ja milloin sen aika on sopiva. Terapeutin ammattitaitoa on kuunnella ja aistia, milloin asiakas on valmis ottamaan kuntoutusta vastaan – tämä voi vaihdella päivästä toiseen. Sille onkin syynsä, miksi useimpien kuntoutusalan asiantuntijoiden ammattinimikkeen loppuosassa on sana terapeutti.
Terapeuttina on tärkeä kehittää myös terapeuttisuutta itsessään. Oman terapiatyön videointi ja työnohjaajan tai kollegan reflektio voi auttaa tässä. Kuntoutuksessa vahvana vaikuttavana menetelmä voi olla vuorovaikutus. Motivaatio saattaa rakentua juuri sen varaan, että terapeutti on läsnä ja luo taidoillaan ilmapiirin, jossa harjoittelun ilo konkreettisin menetelmin yltää yli terapiatuokioiden.
Kirjoittajana Minttu Sauna-aho
Yrittäjä, Puheterapeutti, työnohjaaja, väitöskirjatutkija