Traumakeskeiset menetelmät kuntoutuksessa

Ajankohta

19.05. - 11.11.2025

Paikka

Pasilankatu 14, 00240 Helsinki

Koulutuksen laajuus

20 op

Ilmoittaudu viimeistään

28.04.2025

Toteutustapa

Paikan päällä

Kohderyhmä

Kuntoutuspsykoterapiaa ja vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta toteuttavat kuntoutusalan ammattilaiset

Paikkoja

Vapaita paikkoja

Koulutuksen sisältö

Koulutus on tarkoitettu täydennyskoulutukseksi psykoterapeuteille, musiikkiterapeuteille ja muille soveltuvan pohjakoulutuksen omaaville kuntoutuksen ja sote-alan ammattilaisille, jotka työskentelevät trauma-asiakkaiden kanssa. 


Traumakeskeiset kognitiiviset psykoterapiat ovat traumaperäisten stressihäiriöiden hoitoon kehitettyjä psykologisia hoitomuotoja, jotka ovat tutkimusnäyttöön perustuvien hoitosuositusten mukaan ensisijaisia traumaperäisen stressihäiriön hoitoja. Traumakeskeiset hoitomallit perustuvat manuaaleihin, joita suositellaan Käypä hoito -suosituksissa.

Koulutus sisältää opetusta traumaterapeuttisesta työskentelystä, traumatisoivista tapahtumista, resilienssistä, luonnollisesta toipumisesta, sijaistraumatisoitumisesta ja traumaperäisen stressihäiriön kehittymisestä, häiriöiden arvioinnista ja manualisoiduista hoitomalleista (pitkitetty altistaminen, kognitiivisen prosessoinnin terapia), ja muista trauman hoidossa käytetyistä menetelmistä, joista on vahva tutkimusnäyttö.


Koulutuksen tavoitteet

Koulutukseen osallistuttuaan opiskelija on omaksunut trauma- ja resilienssitietoisen lähestymistavan, hän osaa tunnistaa asiakkaansa / potilaansa traumaperäisen oireilun ja arvioida kärsiikö tämä traumaperäisistä stressihäiriöistä (PTSD, CPTSD) ja mahdollisista rinnakkaishäiriöistä. Hän osaa antaa traumatisoitumista koskevaa psykoedukaatiota ja opettaa itseapukeinoja traumaattisen stressin oireiden lievittämiseen ja hallintaan, on opiskellut hoitomanuaalit, osaa valita asiakkaalle sopivan hoitomallin ja toteuttaa / soveltaa pitkitetyn altistamisen ja kognitiivisen prosessoinnin sovelluksia.


Koulutuksen toteutustapa:

Prosessiluonteisessa opiskelussa yhdistyvät viisi kahden päivän lähiopetusjaksoa, työnohjaus sekä itsenäinen työskentely. Lähiopetus sisältää luento-opetuksen, toiminnallisen opetuksen, aktivoivaa havainnollistamista, lopputyöseminaarin ja oman osaamisen esittelyn sekä työnohjauksen. Itsenäinen työskentely sisältää manuaalien opiskelun, kirjallisuuteen perehtymistä, käytännön taitojen harjoittelua, oppimispäiväkirjan pitämisen ja lopputyön, itsehoidollisen työskentelyn ja traumaterapeuttisen asiakastyön sekä vertaispienryhmään osallistumisen.

Koulutuksen laajuus on 20 opintopistettä. Koulutuksen suorittaminen edellyttää läsnäoloa kaikilla koulutusjaksoilla. 

Opintopisteiden rakentuminen: 

  • Lähiopetuspäivät yht. 10 päivää (5 op)
  • Ryhmätyönohjaus ja pienryhmätyöskentely vertaisryhmissä (3 op)
  • Välitehtävät: manuaaleihin ja kirjallisuuteen perehtyminen, terapeuttiseen työhön integroiminen, menetelmäharjoitteet, kirjalliset tehtävät sekä resilienssiin ja sekundaarisen traumaattisen stressin hallintaan liittyvä työskentely (7 op)
  • Lopputyö: Traumaterapian 5–12 istunnon suunnittelu, toteuttaminen ja raportointi (5 op)

Lähipäivien aikataulu:
Jokaisen lähijakson ensimmäinen päivä klo 10.00-15.45 ja toinen päivä klo 9.00-14.45 

Koulutusmaksun voi maksaa erissä ja sovitusti yksilöllisellä maksusuunnitelmalla.


 

 

 

 

 

 

 

Ajankohta

19.05. - 11.11.2025

Hinta

2950 € + alv 25,5 %, Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n jäsenhinta 2600 € + alv 25,5 %

Kouluttaja(t)

Taru Nevavuori, FM Musiikkiterapeutti, psykoterapeutti (ratkaisukeskeinen, kognitiivinen ja traumakeskeinen), Musiikkitieteen ja musiikkiterapian maisteri, Musiikkiterapian väitöskirjatutkija JYU

Ilmoittaudu koulutukseen

Tulossa koulutukseen? Katso lisätietoja täältä

Siirry takaisin sivun alkuun